Jdi na obsah Jdi na menu
 


24. 6. 2019

Otevřený dopis starostovi města od p. Saundersové - 17. 6. 2019

Vážený pane starosto,

 

obracím se na Vás jako na zřizovatele základní školy Komenského Slavkov u Brna z pozice znepokojeného rodiče dvou dětí navštěvujících jmenovanou školu. Tento týden jsme se dozvěděli, že pan ředitel Soukop byl odvolán z místa ředitele a na jeho místo byla jmenována paní Křivánková.

 

Pan ředitel Soukop je jako ředitel i pedagog velmi schopný, dynamický a profesionální a přestože je také přísný a zásadový, mezi dětmi, učiteli i rodiči se těší velké oblíbenosti. Škola pod jeho vedením vzkvétá a mně nejsou známy žádné důvody, proč by měl být z této pozice odvolán.

 

Na dotaz, proč byl odvolán, nám odpověděl, že ani jemu nebyl důvod sdělen a že byl odvolán navzdory tomu, že jste deklaroval, že školu řídí dobře a jako zřizovatel jste s jeho prací spokojený.

 

Školní inspekce školu chválí.

 

Pokud vím, tak konkurs, který jste na místo uspořádali, vyhrál, a jistě také stojí za zmínku, že učitelé i rodiče na podporu pana ředitele Soukopa vytvořili petici (https://www.petice24.com/podpora_mgr_soukopovi_rediteli_zs_komenskeho_slavkov_u_brna), kterou podepsalo 455 občanů, což je vzhledem k počtu 600 dětí na škole velmi úctyhodné číslo, které mělo být ve Vašem rozhodování jistě vzato v potaz.

 

Podle mé znalosti (a pokud je tomu jinak, tak se omlouvám) paní Křivánková na pozici ředitelky nastupuje z místa řadové učitelky na menší škole a nemá žádné zkušenosti nejen s prací ředitelky, ale dokonce nikdy nepracovala ani jako zástupkyně ředitele, takže o vedení tak velké školy toho pravděpodobně mnoho neví. Také je to, s prominutím, postarší paní, která má blízko do důchodu, a nelze tedy očekávat, že by školu za těch pár let, kdy na ní bude působit a především se učit, jak ji vést, nějakým zásadním způsobem inovovala. Nemyslím si, že zkušenosti z práce v zastupitelstvu m� �sta ji kvalifikují pro práci ředitelky základní školy. K práci ředitele patří administrativní, personální, ekonomické a provozní zodpovědnosti, se kterými se řadový učitel ve své praxi nesetká a do kterých ho v počátcích musí zasvětit zkušení zástupci a další kolegové, což je pro učitelský sbor minimálně v počátcích přítěží, ne pomocí. Kdyby byl na místo jmenován mladý člověk, tak pochopím, že je to investice do budoucnosti. V případě paní Křivánkové platí, že jakmile se zaučí a zaběhne, tak odejde do důchodu a sbor bude muset začít zaučovat dalšího ředitele, takže jakýkoli pokrok se minimálně na někol ik let z astaví.

 

Několik mladých a perspektivních učitelů bylo Vaším rozhodnutím natolik znepokojeno, že se ze školy chystají odejít spolu s panem ředitelem Soukopem a to se mi v situaci, kdy je v celé České republice akutní nedostatek kvalifikovaných pedagogů, a obzvlášť těch mladých, zdá alarmující.

 

Nevidím samozřejmě do zákulisí Vašeho rozhodování, ale z mého pohledu rodiče to vypadá, že Vaše rozhodnutí nijak neprospěje škole, dětem, učitelům ani rodičům, a je dokonce v rozporu s jejich zájmy, proto se Vás ptám, proč jste toto rozhodnutí učinil a kdo z tohoto rozhodnutí tedy bude profitovat, když ne ti, kterým je škola určena?

 

Na své pozice jste jako rada města byli demokraticky zvoleni lidem a věřím, že když ve Vás tento lid vložil důvěru a svěřil Vám moc, kterou nyní používáte, tak očekával, že budete rozhodovat a jednat v jejich zájmu a že vyslyšíte jejich hlas.

 

Prosím Vás tedy tímto o vysvětlení Vašeho rozhodnutí, abychom i my, kterých se Vaše rozhodnutí týká nejvíce, věděli, z jakého důvodu jste na místo ředitele dosadili paní Křivánkovou, a o opětovné zvážení Vašeho rozhodnutí. Věřím, že na to máme přinejmenším morální právo.

 

S pozdravem,

 

Radka Saundersová

k 24. 6. 2019 - zatím bez odpovědi