Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 7. 2019

Slavkovský zpravodaj 05/2019

Slova pana starosty Bc. Michala Boudného v úvodníku:

... "Dalším, poměrně často skloňovaným tématem, je výběrové řízení na ředitele škol a školských zařízení. Město Slavkov u Brna, jakožto zřizovatel, může podle zákona po šesti letech výběrová řízení vypsat. Vedení města se jednomyslně usneslo, že tohoto nástroje využije a vypíše konkurzy na všechny příspěvkové organizace školského charakteru. Pochopitelně, že takové kroky vyvolávají u některých osob obavy, spekulace a jiné teorie a ve finále se dozvídám, že je to vše „politika“. Můžu všechny čtenáře slavkovského periodika ubezpečit, že tomu tak není a každoročně se v našem kraji takové konkurzy týkají kolem stovky obcí. Nejsme tedy raritou. Pro osvěžení paměti bych dodal, že bývalé vedení města odvolalo například ředitele-ředitelku našeho zámku dvakrát. O to víc si cením toho, že se oba odvolaní ředitelé do konkurzu přihlásili."

 

V tomtéž vydání Slavkovského zpravodaje na poslední straně:

Držíme palce, pane řediteli!

Doba je zvláštní, hektická a zlá. Když něco nefunguje, je to špatné, když něco funguje, tak hrozí, že to někdo schválně změní. Jak jinak se dá vysvětlit krok Rady města, která k 30. 4. 2019 (s účinností od 31. 7. 2019) odvolala stávajícího ředitele ZŠ Komenského, Mgr. Vladimíra Soukopa, a vyhlásila konkurz na toto uvolněné místo. Ze zákona na to má zřizovatel právo. Ale není to jeho povinnost a sami radní tvrdí, že jediným důvodem, proč se k tomuto kroku rozhodli, je to, že mohou. Máme věřit jejich ujišťování, které bylo několikrát veřejně prezentováno, že je vše jen formální záležitost, že jsou s prací ředitele spokojeni a že jej nemíní měnit? Ve škole vše bez problémů funguje.

 Na chodu školy se pod vedením současného ředitele velmi pozitivně projevuje jeho propracovaná dlouhodobá koncepce vedoucí ke stabilitě školy. Počet žáků narůstá, chod školy si pochvaluje většina rodičů, zaměstnanců školy i žáků. Jistě, najdou se i výjimky, ale to už patří k práci s lidmi. Podstatné je, že všechny problémy se okamžitě řeší. Zkrátka, škola „šlape“. Od hospodaření s financemi, přes administrativu, až po práci s žáky. Organizujeme projekty, besedy, žákovské soutěže, olympiády, spolupracujeme s dalšími subjekty, máme dobré výsledky u přijímacích zkoušek, přibývají nové žádosti o umístění dětí…, vše ani nelze vypsat.

  Držíme palce, pane řediteli! Proč se vynakládají nemalé prostředky na konkurzní řízení? Proč se nenechá fungovat něco, co funguje? Proč se vystavuje nejistotě přes 600 žáků a 70 zaměstnanců školy? Proč nemůžeme v klidu pracovat a děti se v klidu učit? Uvědomuje si to radnice vůbec?

  Vážený pane řediteli, vážený Vladimíre Soukope, nevíme, zda se po 1. srpnu 2019 budeme opět potkávat na poradách, seminářích, hospitacích, nebo jen tak na chodbě či u oběda. Proto bychom Vám chtěli vyjádřit poděkování za 11 let společné práce, za vše, co pro ZŠ Komenského děláte. Uvědomujeme si, že jste odborníkem na svém místě, že pod Vaším vedením udělala naše škola velký krok vpřed, že nám Vás okolní školy závidí. Vězte, že většina z nás si Váš odchod a změnu na místě ředitele školy nepřeje. Věříme, že Rada města v čele se starostou, která má v konkurzním řízení poslední slovo, rozhodne správně a odborné zkušenosti, prověřené vedoucí schopnosti a zdravý rozum převáží nad politikařením, kterého je v našem státě bohužel dost a dost. Věříme, že se v novém školním roce budeme opět potkávat.                                                                                                                                                                                                                       Kolektiv zaměstnanců ZŠ Komenského

 

http://slavkovskyzpravodaj.cz/assets/zpravodaj_5-2019.pdf