Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 7. 2019

Slavkovský zpravodaj 06/2019

Slova pana starosty Bc. Michala Boudného v úvodníku:

" Vážení spoluobčané a čtenáři Slavkovského zpravodaje.

Naše město již delší dobu rezonuje volbou nového ředitele základní školy Komenského. Již bylo napsáno spoustu vět, spoustu spekulací, názorů, nenávisti, vyřizování osobních sporů, vytahování kostlivců ze skříní a takhle bych mohl pokračovat až do tiráže. Do konkurzu na místo ředitele ZŠ se přihlásili dva kandidáti, komise v zákoně daném složení doporučila oba vhodné k výkonu funkce a většina členů rady města vybrala finální jméno. Důvodem pro jmenování paní Mgr. Věry Křivánkové byla lepší koncepce řízení školy a uklidnění vyostřené situace na pracovišti, jež trvají delší dobu. Nové paní ředitelce za svoji osobu přeji úspěšný start do nového školního roku a klid při práci! Byl bych nerad, aby tato změna polarizovala již tak rozdělenou společnost a náladu v našem městě a státě. ..."

V tomtéž vydání na str. 6 - 7, zřejmě "na uklidnění situace a navození přátelského klimatu ve škole" ( Bc. Michal Boudný - člen redakční rady) mimo jiné otištěn následující text

Hysterie z odvolání pana Mgr. Soukopa

Vážení spoluobčané, poté co se u nás ve škole a na sociálních sítích rozpoutala hysterie z odvolání Mgr. Soukopa, kolotoč lží a překrucování skutečností, jsme se rozhodli napsat také náš názor na danou situaci.

Když v roce 2008 nastupoval Mgr. Soukop do funkce ředitele, sliboval narovnání vztahů, povznesení školy ve všech aspektech a navýšení žalostného osobního ohodnocení pedagogů. Výsledkem jeho jedenáctiletého působení je vytvoření pseudoelity oblíbenců, kteří si mohou dovolit téměř vše, zvláště těch, kteří byli sami, nebo jejich příbuzní s panem ředitelem na jedné kandidátce „Nestraníků“. Kdo přitakává, i když nesouhlasí, má relativní klid. Jiný názor = šikana, ponižování, zastrašování, výpověď dohodou atd. Na zaměstnance je nahlíženo nejednotně, neplatí stejná práva a povinnosti pro všechny.

A jak to u nás „šlape“?

- Třídy jsou přeplněné žáky na úkor kvality vzdělávání – nekoncepčnost vedení.

- Odborné učebny se staly kmenovými třídami a prostory školy byly zabrány jinými organizacemi, nyní tento prostor zoufale chybí – manažerské selhání.

- Je přehlížena nepřítomnost některých vyučujících na vyučovací jednotce.

- Jednotlivcům jsou umožňovány soukromé cesty na festivaly a dovolené v době šk. roku.

- Někteří vyučující jsou informováni o hospitaci předem, jiní vůbec.

- Jsou tolerovány pravidelné pozdní příchody do zaměstnání těm, kteří byli s Mgr. Soukopem na jedné kandidátce.

- Čas strávený na dozorech je nespravedlivě rozdělen

- Někteří vyučující mohou vést kroužky během pracovní doby, ostatní až po jejím konci.

- Na některé školní výlety a zahraniční zájezdy jezdí na dohodu rodinní příslušníci.

- Je uplatňováno rozdílné hodnocení práce (Paní vrchní odborářka se nechala slyšet: „Bereme osobní ohodnocení, o jakém se nám ani nesní“. Od dob pana ředitele Pytely se některým zaměstnancům nenárokové složky platu nezvedly.)

- Co se jednomu učiteli vytkne, druhému se odsouhlasí.

- Někteří zaměstnanci byli psychicky odrovnáni, a proto ze školy odešli.

- Zaměstnankyně účtárny byla odejita, protože věděla příliš o finančních praktikách ředitele Soukopa.

- Ve škole panuje atmosféra zastrašování, doporučování, co říkat, neříkat, jak volit, co podepsat apod.

- Byly omezeny kázeňské tresty pro žáky, tímto došlo ve škole ke zhoršení kázně.

- Panuje pocit nevděku – někteří se nezavděčí ničím.

- Stížnosti některých rodičů jsou zametány pod koberec.

- Jsou v tichosti tolerovány alkoholické Hysterie z odvolání pana Mgr. Soukopa dýchánky v určitých kabinetech, uklízečky nejsou povinny uklízet pozůstatky soukromých oslav.

- Je trpěno nevhodné chování k některým nepedagogickým zaměstnancům.

- Kauzy drog, alkoholu a sexuálního harašení nejsou řešeny s patřičným důrazem a není informován zřizovatel ani pedagogický sbor.

Arogance, nadřazenost a mocichtivost narostla u Mgr. Soukopa do obludných rozměrů. Velmi diskutovaná otázka a falešný odpor ke stranické příslušnosti Mgr. Křivánkové nepotřebuje komentáře. Rodilí Slavkováci jistě velmi dobře vědí a nezapomínají, že Mgr. Soukop pochází z rodiny ortodoxních komunistů a sám prošel několika politickými stranami (ODA, US, Nestraníci). Je velmi pozoruhodné, že cizí nezávislí členové výběrové komise hlasovali pro paní Mgr. Věru Křivánkovou. Místní členové výběrové komise, kteří si dennodenně podávají v ředitelně dveře, hlasovali pro Mgr. Soukopa. Z těchto důvodů je jasné, že se část zaměstnanců bojí změny ve vedení a za žádnou cenu nechtějí přijít o svá privilegia a benefity. My naopak věříme, že s nástupem paní Mgr. Křivánkové nastane po letech ve škole pořádek a spravedlnost. Konečně bude prioritní kvalita odvedené práce, nikoliv obličej a jméno. Změnu na postu ředitele vítáme a těšíme se na spolupráci s novou paní ředitelkou.

                                           Kolektiv zaměstnanců ZŠ Komenského, kteří nepodepsali petici na podporu ředitele Soukopa

http://slavkovskyzpravodaj.cz/assets/zpravodaj_6-2019.pdf